Over mij


Het voelt voor mij als een voorrecht om naast je te lopen op weg naar jouw doel. Ik sta achter je als je dat nodig hebt: een tijdelijke ruggensteun bij het zetten van een stap in jouw unieke proces. Mijn doel is om jou zo te faciliteren dat je het beste uit jezelf haalt. Daar krijg ik energie van, daar doe ik het voor. Openheid en vertrouwen vormen daarbij de essentiële basis. Op uiterst zorgvuldige wijze gaan we op zoek naar de bron van jouw uitdaging. Eenmaal aangekomen bij dat punt nemen we de tijd die nodig is voor verkenning. De volgende stap is wederopbouw. Je kunt het vergelijken met een renovatie: de muren van je oude huis breek je af. Je kiest passende nieuwe stenen, bouwt je woning op en richt het in volgens jouw wensen. Jij kiest zelf het slot voor je nieuwe deur en bepaalt wie de sleutel krijgt. Misschien laat je zelfs de deur wel open staan. Jij hebt de regie.


 

 

Eén van de mooie kanten van coachen vind ik de ruimte voor verdieping. Het gáát daadwerkelijk ergens over. Als iemand met gebogen hoofd naar binnen komt, dan rust ik niet voordat hij met opgeheven hoofd naar buiten loopt. Coachen is als een tweede natuur voor mij. Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik spontaan in de coachmodus zit in een ontspannen informeel gesprek. Ik wil mensen raken en helpen inzichten te krijgen, zodat ze verder kunnen en weer lekker in hun vel zitten.

 

 

 

Ongeveer tien jaar geleden werkte ik nog in de snelle marketing- en saleswereld. Op een dag besefte ik: “Deze jas past me niet meer.” Het werd duidelijk dat ik voor een keuze stond. De match was verdwenen. Ik was de passie kwijt en wilde weer bezieling voelen. Het betekende dat ik afscheid nam van mijn imago als ‘snelle jongen’: strak in het pak met bijpassende snelle Audi. Ik stopte met werken in loondienst. De dag brak aan dat ik voor de laatste keer de Audi parkeerde bij kantoor. Kijkend naar het pand haalde ik de sleutel uit het slot. De connectie met het bedrijf waar ik jarenlang met passie voor had gewerkt werd daarmee symbolisch verbroken.

 

 

 

Een spannende tijd volgde. Ik startte mijn eigen onderneming Dogtrack. Dit vroeg om een heel andere outfit en vervoersmiddel. Het paste als een tweede huid. Ik kon weer ontdekken en mezelf ontwikkelen. Gayo, mijn eerste hond, liet me al eerder inzien welke rol de mens vervult in de interactie met dieren. In de jaren daarna merkte ik dat het effectiever was om de mens te coachen, in plaats van de hond te trainen. Het gedrag van je hond is jouw spiegel. Zo ontdekte ik mijn passie voor coaching die nu zichtbaar is door ENCoach.

 

 

 

Mede door deze transformatie heb ik een groot invoelend vermogen. Ik weet wat het is om je niet prettig te voelen, onzeker te zijn en dan toch een stap te zetten. Soms weet je gewoon niet waar je uitkomt en welke keuze de juiste is. Hoe prettig is het dan om een onafhankelijk iemand te hebben die

 

 

 

·         je begrijpt, hoort en ziet

 

·         met je meedenkt

 

·         je alles (écht alles) kunt zeggen

 

·         niet oordeelt

 

·         je kan laten lachen

 

·         helpt relativeren zonder te bagatelliseren